Dieta a przebarwienia zębów

U wielu osób możemy zaobserwować nieestetyczne przebarwienia zębów. Zazwyczaj są one powodem kompleksów. Przebarwienia mogą również spowodować rzadsze uśmiechanie się. Chcąc cieszyć się śnieżnobiałymi zębami, musimy być gotowi na pewne wyrzeczenia lub ograniczenia. Odcień zębów jest warunkowany genetycznie, jednak pewne nasze zachowania mogą sprawić, że na uzębieniu pojawią się przebarwienia. Niewiele osób wie, że zasadniczy wpływ na to ma nasza dieta. Jakich produktów lub napojów należy unikać, aby nie dopuścić do powstania przebarwień?

Do wrogów białych zębów z pewnością możemy zaliczyć papierosy. Zawarte w dymie papierosowym substancje nie tylko działają drażniąco na płuca czy górne drogi oddechowe, ale także są szkodliwe dla zębów. U wieloletnich palaczy zęby mają bowiem intensywnie żółtawe zabarwienie. Taką barwę bardzo trudno usunąć. Wymagane są specjalistyczne zabiegi wybielające. Papierosy to jednak nie jedyne czynniki odpowiedzialne za powstanie przebarwień. Równie szkodliwe może okazać się nadużywanie kawy czy herbaty. Jednakże dotyczy to tylko czarnej herbaty. Z tego powodu warto ograniczyć te produkty w naszym codziennym jadłospisie. Wielu stomatologów uważa, że jednak filiżanka kawy czy herbaty nie jest szkodliwa dla zębów. Starajmy się również unikać czerwonego wina. Zawarte w nim składniki mogą niekorzystnie wpływać na kolorystykę zębów. Specjaliści uważają, że nie należy przesadzać także z ilością owoców, które zawierają duże ilości barwnika, jak np. jagody czy borówki.